onsdag 7 oktober 2009

Aktieskolan | Del 2 - Vem prissätter aktier?

Då var det dags att sätta på oss utbildningsmössan igen och gräva fram något nytt ur kunskapsdjungeln. Även detta inlägg kommer ta upp relativt grundläggande principer, men inte minst lika viktiga. För att återigen skapa oss en frågeställning så blickar vi mot i princip vilket värdepapper som helst och det faktum som förmodligen inte undgått någon, att priset på t ex en aktie titt som tätt ändras. Vad är det för maskineri som bestämt att en viss aktie ska ha ett specifikt pris?


En akties prissättning beror självklart på en rad faktorer. En del förutsägbara och en del mer komplexa, ja listan kan göras lång. Men om man samlar ihop de olika bitarna hittar vi några enkla men samtidigt smått genialiska grundprinciper, saker du förmodligen stött på i flera affärssammanhang. Man pratar om tillgång och efterfrågan, med andra ord, finns det många som säljer en viss typ av aktie ökar givetvis tillgången varav priset kan sjunka om efterfrågan är den samma eller minskar. Du kan helt enkelt ”variera storleken” på dessa två ord för att bilda olika situationer som dagligen dyker upp på aktiemarknaden. Äger du aktien så är givetvis det optimala att tillgången är liten i kombination med en väldigt stor efterfrågan. (Vill många ha din tillgång ska du ju självklart ta bra betalt). Även om detta verkar vara simpelt, så är det ändå grunden till frågan, för att sedan ta steget vidare så vill man ta reda på vad som i sin tur påverkar dessa två parametrar.

Fortsättningen på frågeställningen kan man säga delar marknadsanalytikerna. Här dyker det upp två grenar som egentligen förepråkar två olika sätt att se på aktievärdering. Vi har teknisk analys som kort innebär att man tittar på historiska tekniska parametrar så som mönster och trender hos en aktie, medan fundamental analys tittar på bolagets siffror, prestationer och egentliga fakta som bolagen presenterar. Dessa två är alltså raka motsatser till varandra och vilken metod som är bäst är upp till var och en att avgöra. Då jag personligen är mer lagd åt det fundamentala hållet utan att ta vidare ställning till om teknisk analys är bra eller ej, så tänkte jag därför fortsätta inlägget i den andan.

Vad är det då som påverkar tillgången och efterfrågan vi tidigare nämnde. Även detta kan man se på ett relativt enkelt sätt. Detta beror helt enkelt på det faktum hur bolaget vars aktie man tittar på presterar. Ett ekonomskt starkt bolag som visar goda resultat år efter år har ju större chans att övertyga blivande aktieägare om att aktien i sig är värd ett högre pris, än t ex ett skuldtyngt bolag som är tvungna att låna mer pengar för att kanske överleva. Börsnoterade bolag är skyldiga att lämna rapporter som ska vara tillgängliga för alla som vill ta del av dem. Detta sker kvartalsvis, halvårsvis samt i slutet av revisionsåret. Med andra ord kommer bolagen presentera en rad siffror och uppgifter som indikerar hur bolaget går. Att läsa en bolagsrapport i sig kan dock vara en utmaning om man är ovan, men det ska ju inte stoppa oss från att ta reda på vad bolagen vi är delägare i sysslar med (Kommande del i aktieskolan?).

Nu kanske du ställer dig frågan varför en viss aktie vars bolag visar vinst inte ökar i värde? Självklart är börskarusellen mer invecklad än att ett bolag gladeligen lyckades plussa detta år också, jag menar mycket vill ha mer, eller hur? Bolag har förväntningar på sig, inte minst från oss aktieägare. Vi har även ett gäng människor kallade analytiker som i tid till rapportsäsongen skriver ner förväntningar på vad bolagets kommande rapport minst bör innehålla. Vi nöjer oss alltså inte med ett plus i resultaträkningen utan här slår vi på stort och vill ju såklart se framsteg mot föregående år. Bakar man ihop detta, tillsammans med det faktum att vi alla uppfattar samma information olika, så har du fått dig en idé om varför aktiers pris hela tiden ändras.

Sist men inte minst så tänkte jag ta upp en vanlig missuppfattning på aktiemarknaden. Detta har att göra med det faktum att priset på en aktie inte avgör om den är dyr eller billig. En aktie som kostar 3 öre behöver alltså inte vara billigare än en aktie som kostar 300 kr. Detta beror delvis på antalet aktier som finns, varav du helt enkelt tar priset per aktie multiplicerat med antalet aktier för att få reda på bolagets värde. Sen är det upp till dig och din analys att avgöra om du finner aktien köpvärd eller inte.


Då var åter ett kapitel ur aktieskolan avslutat och för att kolla om du kan ta steget vidare eller bör läsa inlägget en gång till kommer här en fråga. (Du får självklart läsa vidare även om du inte svarar rätt på frågan :)

Fråga:

Nämn en anledning till varför en aktie inte stiger i värde, då bolaget kanske visade positivt resultat i bolagsrapporten?

Svar(markera texten): Det finns givetvis många svar på denna fråga, men för att ta exempel ur inlägget så kan det ha att göra med t ex analytikernas och marknadens förväntningar som kanske var högre än det resultat som presenterades.

4 kommentarer:

  1. Jag vill bara understryka skillnaden mellan fundamental och teknisk analys: Det förstnämnda är främst för att hitta "kursvinnare" med potential, det senare för att veta när man ska köpa eller sälja själva aktien :)

    SvaraRadera
  2. Hehe du har en poäng där, men sen är det ju faktiskt så att många grundar sitt sparande / investerande på enbart det ena eller det andra. Sen är det självklart bra att kunna använda sig av båda i många fall.

    SvaraRadera
  3. Japp, långsiktiga investerare (som jag själv) satsar på fundamental analys medan kortsiktiga investerare (daytraders mfl) använder sig mer av teknisk analys. Ville bara bidra med detta, väldigt bra inlägg i vilket fall!

    SvaraRadera
  4. Helt sant! :D
    Alltid kul med din respons Herr K :)

    SvaraRadera