söndag 4 oktober 2009

Basera dina beslut på fakta!

Inom finansvärlden såväl som i många andra sammanhang i livet inträffar ibland oväntade saker som tvingar oss att ta beslut vi inte räknat med att ta. Psykologin på börsen är verkligen inget undantag. Många har nog varit med om att deras analyserade bolags aktier som man räknar med att ha en längre tid, plötsligt faller utan att ny information eller den berättelse du en gång målade upp om företaget ändrats. I dessa situationer är det lätt att fatta beslut baserade på paniken och kanske rädslan för att det ska bli värre. Detta innebär att du helt och hållet bortser från dina utarbetade och analyserade värderingar som var hela tanken med investeringen från början. Här gäller det att man höjer ett varningens finger och tänker om en gång till innan man agerar.

Detta blir mer och mer aktuellt på aktiemarknaden med tanke på att fluktuationerna tenderar att bli större och större. Att stockholmsbörsen sjunker någon procent per dag har blivit mer och mer vanligt, inte minst de senaste åren. Här gäller det att ha klart för sig vad man har för tanke och mål med sina en gång investerade pengar. Förhoppningsvis har du innan du investerat bildat dig en klar uppfattning om bolaget och målat upp en bild över hur den ekonomiska situationen är i bolaget, vilka framtida händelser som kommer vara viktiga och avgörande osv. Att då börsen har en dålig dag och tar med dina bolag, såväl som många andra bolag borde inte få dig att agera i panik. Du vill istället basera dina beslut på fakta! Därför bör du alltid fråga dig själv hur den faktiskta situation ser ut för just ditt / dina bolag. Några intressanta saker kan vara:

  • Har börsen en dålig dag eller har det faktiskt publicerats någon bolagshändelse för just mina bolag som gjort att aktien faller? Om inte, varför ska du då sälja?

  • Är det några händelser som fått andra branchkolegor att hamna i en sämre situation? Om ja, kommer detta påverka mitt bolag?

  • Kan det vara större makrohändelser så som statistik eller liknande som satt marknaden i gungning? Har detta isåfall någon inverkan eller är det en överreaktion för mina bolag?
Detta är i mina ögon en viktig grundregel som alla bör tänka på när de fattar ekonomiska såväl som andra beslut, att helt enkelt basera beslut på fakta och inte panik eller rädsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar