lördag 3 oktober 2009

Framgångssagan | Bloomberg

Nu tänkte jag introducera ytterligare ett segment som helt klart kommer dyka upp fler gånger på miljonkoden. Kan tänka mig att alla någon gång fått sig en tankeställare när man hört om någon framgångsrik investerare, entreprenör eller varför inte världsstjärna. Den gemensamma faktorn är i alla fall ett fett lönekuvert som trillar in varje månad (om inte oftare). Dessa berättelser kan vara både frustrerande som väldigt inspirerande, självklart beroende på hur personen i fråga blev rik. Det är nog inte speciellt många som jublar när grannen tar hem storvinsten på lotto och backar in sin nyinköpta Porsche Jeep på infarten. Å andra sidan har vi den där datanörden som förmodligen ingen hade trott skulle ta sig längre än till den lokala datorbutiken för att köpa speltid till sitt onlinespel, skulle komma på en produkt som gjorde honom stenrik. Exemplena är många och ska försöka bjuda på så många som möjligt framöver. Först att entra scenen är Michael Rubens Bloomberg, grundaren av företaget med samma namn, Bloomberg L.P och listad som den 8:e rikaste i usa.


För de allra flesta ringer det nog en klocka när man hör namnet Bloomberg. Vissa kanske förknippar det med ekonominyheter, medan andra känner till det som en del av tv-utbudet som man gladeligen betalar några hundra för varje månad. I vilket fall så är det få som känner till mannen bakom denna gigant, grundaren Michael Bloomberg. Därför är det nu dags att blicka tillbaka i backspegeln och ta del av berättelsen om hur denne man tog sig till toppen som en av de rikaste männen i världen.


Resan börjar i Boston och närmare bestämt St. Elizabeth’s hospital. Det är den 14e februari 1942 och dagen som Michael Bloomberg kommer till världen. Föräldrarna är judiska med ryskt och polskt urpsrung. I släkten hittar vi t ex ryska immigranter som kom att syssla med fastighetsaffärer, inte minst hans far. Under de fyra första åren flyttar familjen runt till lite olika platser, för att slutligen hamna i Medford som är en förort till Boston. Här börjar Michael på college vilket gjorde att familjen stannade kvar på samma plats tills utbildningen var slutförd. Efter college börjar livet rulla på för Bloomberg och börjar ganska snart på John Hopkins University där han tog examen 1964 som elektrisk ingenjör.Dock slutar inte hans akademiska karriär här utan han tar ytterligare ett stort kliv och börjar på Harvard Business School, en plats som bildat många kändisar, inte minst inom finansvärlden. Härifrån tar han med sig en Master of Business Administration examen som är mycket anrik. Med detta i bagaget beger sig Michael ut i arbetslivet vilket inleds hos investmentbanken Salomon Brother. Vistelsen här var kanske inte spikrak och 1981 får han sparken och tvingas därmed leta nya möjligheter. Även om det låter hemskt så kunde Bloomberg glädja sig åt de ca 10 miljoner dollar som han fick i avgångsvederlag och hade därmed lite fler möjligheter att hitta på nya saker att göra. Många skulle säkert valt att leva livet om de fick ett så stort belopp. Bloomberg däremot, hade andra idéer om hur pengarna nu skulle jobba åt honom (inte nog med att han blev rik, han tänker även som en rik människa).


Med sin lilla avgångspresent startar han nu upp företaget Innovative Market Systems, som kom att bli grunden till imperiet han idag bedriver. Företaget sysslar med att utveckla mjukvara och plattformer för finansvärlden och redan från start visar sig företaget med de stora namnen inom finansvärlden. Som första kund köper Merrill Lynch 22 av företagets terminaler, där slutnotan går på cirka 30 miljoner dollar, inga småsummor med andra ord. År 1986 byter man namn och går sedan dess under namnet Bloomberg L.P. Redan året efter namnbytet hade man installerat över 5000 finansterminaler och med tanke på vad Merrill Lynch betalade, förstår man att det handlar om väldigt stora summor pengar. Michael hade skapat en miljardindustri.


Om vi återvänder till dagens datum så har det hänt väldigt mycket inom företaget, man har stött på både fram- och motgångar. Sedan starten har man installerat över 250 000 terminaler över hela världen och anses idag ha cirka en tredjedel av marknaden. Idag stöter vi vardagligen på flera spår Bloomberg satt inom den ekonomiska sektorn. Tv kanalen Bloomberg Television är känd världen över och ses som en av de största finanskanalerna.


Idag bedriver Michael en politisk karriär och är för tillfället borgmästare i New York. Detta sträcker sig dock utanför detta inlägg, men man förstår vilken otrolig karriär denna man har haft. Alla har möjligheten att bli otroligt framgångsrika i de man gör, så länge man har ett brinnande genuint intresse och aldrig ger upp. Det tycker jag man ska lära sig av den här mannen.


Därmed är första delen i framgångssagan avklarad. Hoppas ni gillade segmentet och jag lovar att det kommer dyka upp mer framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar