onsdag 30 september 2009

Aktieskolan | Del 1 - Varför spara i aktier?

Detta är första delen av en serie inlägg som kommer fortlöpa i bloggen. Här kommer jag gå från de mest grundläggande idéerna med aktier, till mer avancerade delar. Mycket av det jag kommer ta upp till en början är saker som de flesta säkert stött på många gånger, men det är alltid bra med lite repetition och för en del är detta förhoppningsvis nytt.

En fråga som förmodligen de flesta ekonomi- och aktieintresserade någon gång ställt sig är varför man ska spara i aktier istället för att t ex ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Detta beror ju förtås på vad man har för mål med sitt sparande. Men vad skulle hända om man bara lät pengarna ligga?

Först och främst så handlar det om en bov som dyker upp inom ekonomin, inflationen, eller det faktum att dina pengar blir mindre värda med tiden. Detta innebär att du måste vidta vissa åtgärder enbart för att hålla ett konstant värde på dina pengar, alltså till och med för att gå plus minus noll. Så vad händer då med den trygga räntan ditt sparkonto erbjuder? Jo inflationen äter upp en del av den (detta gäller såklart även den ränta du kanske lyckas få via din aktieportfölj), vilket kanske innebär att den räntesatsen plötsligt inte är lika intressant längre. Visst låter det läskigt? Men vänta, berättelsen slutar inte här.

Det är här aktier kommer in i bilden, tanken att du vill kunna motverka inflationens effekter och kanske till och med kunna öka värdet av dina sparade pengar. Just aktien har visat sig vara en hejjare på det genom tiden. Om du blickar tillbaka de senaste hundra åren så har Stockholmsbörsen stigit med ca 10 % per år, vilket översatt innebär att dina insatta pengar som hade erhållit denna årliga ränta efter lite mer än 7 år fördubblats! Sett över en hundraårs period förstår man vilken kraftfull effekt detta får. Vi välkomnar helhjärtat ränta-på-ränta effekten som härdanefter kommer vara en mycket god vän till bloggen.

Är det så enkelt med andra ord, att köpa diverse aktier och se kapitalet dubblas efter cirka sju år? Självklart inte, det krävs givetvis gediget arbete. Men grundprinciperna är enkla, och genom att lära dig mer och mer ökar dina chanser att lyckas. (Det faktum att du läser denna blogg tyder ju på att du är en god bit på väg och vill lära dig mer!).

För att kort sammanfatta det hela. Vi har som sagt inflationen närvarande som helt enkelt minskar värdet på dina pengar. Då kanske ett vanligt sparkonto inte är nog tillfredställande med de räntor som idag erbjuds har aktier visat sig vara en utmärkt sparform över tid. Med andra ord, dags att ta upp kampen mot inflationen!

Slutligen så tänkte jag bara ta upp några andra anledningar till att spara i aktier som jag tycker är minst lika lockande. Först och främst så är det viktigt att komma ihåg att aktier innebär ett delägande av ett bolag. Detta betyder förmodligen att vi vill ha så bra koll som möjligt på det vi äger. Med andra ord så kommer ditt sparande bidra till ökad kunskap inom samhällsfrågor och ekonomi, när du väl bestämmer dig för att följa och utvärdera ett bolag. Låter det inte riktigt spännande? Det tycker i alla fall jag, och förhoppningvis kommer det ha positiva effekter på mitt sparande. Om inte annat så har jag ju lärt mig otroligt mycket på vägen, en rikedom i sig.

Detta var första delen i aktieskolan och jag hoppas den givit något till åtminstone någon. Förmodligen har du kanske fått dig en tankeställare för att sedan ta reda på mer inom ämnet (självklart genom att följa bloggen). Inlägget kommer avslutas med en fråga gällande något av innehållet i inlägget. Detta kommer även dyka upp i kommande aktieskolan- inlägg som ett kul och lärorikt inslag.


Fråga Del 1:

Vad gör aktier till en intressant sparform?

Svar (markera texten): Den har historiskt sett varit den överlägsnaste sparformen och därmed en bra motverkan av inflationen om man lyckats följa index. Samtidigt är det ett utmärkt sätt att utöka sitt kunskapsförråd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar