söndag 27 september 2009

Spartips | Mindre kostnader, samma kvalité!

Man brukar tala om hur många bäckar små faktiskt kan bilda en stor å. Ju fler små bäckar man summerar över en längre tid, desto större blir då såklart ån. Detta är ett uttryck som de flesta har hört men desto färre som faktiskt förstår hur mycket sanning det döljer sig bakom det. Därför har jag sammanfattat en lista med väldigt enkla åtgärder som gör att man vardagligen kan spara små bäckar här och där vilket tillsammans blir väldigt mycket i slutändan.

När man pratar med folk om att skära ner på utgifterna så brukar många säga att man inte ska snåla eller att man faktiskt får mycket livskvalité av det man köper. Detta stämmer säkert i många fall. Det många dock glömmer bort är att man inte behöver skära ner på själva kvalitén, utan snarare omstrukturera sin vardag lite och därmed bättra på sin framförhållning. För hur det än är så kommer impulsköp av dålig planering och det vill vi ju såklart undvika så ofta vi kan. Här kommer i alla fall några konkreta sätt att spara några slantar varje månad, utan att man i själva verket skär ner på levnadsstandarden.

  • Matlådor är ett otroligt enkelt sätt att skära ner på matkostnaden utan att i själva verket sänka sin levnadsstandard. Att äta ute varje lunch är en riktig bov bland dina utgifter och något som verkligen ökar dina matkostnader. De allra flesta lagar mat minst en gång om dagen så varför inte göra lite extra när du väl står där vid spisen? Detta gör att du minskar kostnaden per måltid då du kan köpa storpack, samt att du inte lägger ner mer tid än vanligt med tanke på att du bara gör mer mat när du ändå skulle lagat mat. När det handlar om kvalitén på maten så sätter du bara dina egna begränsingar över hur god mat du kan laga ;). Skulle detta vara en av dina svagare sidor får du helt enkelt bli bättre eller varför inte söka gratis recept på internet för lite inspiration?

  • En relaterad utgiftsbov är kaffe. Många dricker kaffe flera gånger per dag och har man inte tillgång till gratis kaffe via jobb eller så kan detta bli en stor kostnad. Att köpa en kaffe ute jämfört med att koka själv innebär en enorm prisskillnad. Så varför inte koka lite extra kaffe på morgonen och fylla en termos du kan ha med dig? En termos kostar inte speciellt mycket och kaffet är inte sämre än om du köper det. Det räcker med att du dricker tre kaffe ute för 10 kr styck för att du ska kunna köpa ett helt paket och en himla massa fler koppar kaffe för den delen. Tycker du det är jobbigt att koka kaffe på morgonen? Varför inte förbereda kaffebryggaren kvällen innan så du bara behöver slå på strömbrytaren morgonen efter?

  • Låna istället för att köpa. Är du en person som läser mycket böcker och därmed lägger mycket pengar på det kanske det kan vara värt att besöka biblioteket oftare. Att låna saker behöver inte vara sämre än att köpa det och exemplet böcker är faktiskt ett av de bästa sättet att spara några slantar. Visst kan det vara kul att ha böcker i bokhyllan, men tänker man efter så läser man ju oftast boken en gång varav den sen får stå och samla damm. Skulle du nu vilja läsa boken igen kan du ju alltid låna den en gång till. Detta gäller ju såklart inte bara böcker utan kan vara alltifrån verktyg till släpvagn. Tänk efter om du verkligen behöver det nya verktyget eller vad det nu kan vara innan du köper det. Ska du bara använda den en eller några få gånger är det verkligen värt att låna om man har möjlighet.

  • Ta en promenad eller cykla. Många åker bil överallt oavsett om de ska långt eller bara några kvarter bort. Varför inte försöka gå lite oftare eller ta cykeln. Detta behöver inte ta avsevärt längre tid och du sparar både pengar, gör en god insats för miljön samt förbättrar din kondition och hälsa. Självklart behöver man använda bilen ibland, men har man möjlighet att cykla eller gå ska man verkligen försöka.

  • Stäng av elektriska apparater du inte använder. Många låter datorer och tv-apparater stå på hela tiden även om de inte används. Här har du en chans att dra ner på elkostnaderna utan att du för den delen behöver missa något.

  • Ett generellt tips men som kanske kräver lite tid är att man ska jämföra priser och inte köpa första bästa. Detta är inget nytt men samtidigt lätt att glömma bort. Men med tanke på det informationssamhälle vi lever i har man alla möjligheter att jämföra olika produkter för att på så sätt spara några slantar. Allt handlar egentligen om planering och en knippe tålamod.

Hoppas du fick några bra tips och kanske en tankeställare. Detta är ingen rocketscience utan sunt förnuft. Däremot är det väldigt lätt att glömma bort att det faktiskt är små saker som i längden kan göra stor skillnad. Tänk på det nästa gång du äter lunch ute ;).

6 kommentarer:

  1. Hej Miljonkoden
    Jag gillar dina spartips. Mitt eget bästa spartips är att göra en budget på årsbasis och sedan följa upp den på månadsnivå.
    Vi har en budget i excel. En gång per månad kopierar jag över kontoutdragen från banken och VISA-kortet. Min fru och jag kör "Lyxfällan" varje månadsslut när vi jämför utfall mot budget.
    Det har tagit oss fem år att gå från ett överdrag kring 15% till 2,3% i år.
    Hälsningar
    Lars

    SvaraRadera
  2. Warren Buffet
    Du har ett citat från Mr Buffet på din förstasida. Har du läst hans favoritbok "The Intelligent Investor" av Benjamin Graham.
    Boken ligger på mitt skrivbord, men det är 700 respektingivande sidor på engelska.
    Är det värt jobbet?
    Hälsningar
    Lars

    SvaraRadera
  3. Tack Lars,
    Jag gillar din idé med budgeten. Brukar själv göra en årsbudget men jobbar med att försöka följa upp den bättre månadsvis.

    Angående The intelligent investor så har jag läst delar av den. Däremot är jag säker på att boken är läsvärd då det är en allmänt respekterad bok som många andra böcker bygger på. Hör gärna av dig när du läst den;)

    SvaraRadera
  4. Kaffe dricker jag för att det är gott. Termoskaffe smakar INTE gott.
    Att förbereda bryggaren kvällen innan, ger INTE gott kaffe!
    Skärpning!

    SvaraRadera
  5. Många bäckar små är mitt favoritordspråk =)
    Bra tips, speciellt ang att gå och cykla mer, då bilen är en riktig bov.

    SvaraRadera
  6. Många fler spartips hittar du på http://www.din-privatekonomi.se/category/spartips/

    SvaraRadera